Snoekvissen met een dobber en doodaas

Er zijn diverse manieren van vissen, maar er is weinig spannender dan het vissen met een dobber. Het is namelijk fantastische om de dobber te zien bewegen waarna deze vervolgens onderwater verdwijnt. Het grote voordeel van het vissen met dobbers is dat het zeer eenvoudig is om op verschillende dieptes te vissen. Daarnaast is het mogelijk om een dobber te laten driften op de wind en een groot gebied af te dekken.

Dobber montage

De montage voor het vissen met een dobber op snoek is allesbehalve moeilijk. Zo bestaat de montage uit een stuitje om de dobber op gewenste diepte af te stellen. Dit stuitje wordt gevolgd door een dobber (later meer hierover) en tot slot de onderlijn/takel. Klinkt simpel? Dat is het ook en daardoor niet minder effectief.

Dobber keuze

Snoeken zijn voorzichtig als het gaat om het pakken van doodaas. Hierbij geldt dat de snoek zo min mogelijk weerstand dient te voelen. Daarom is het aan te raden om een dobber te kiezen die de aasvis net kan houden. Dit zorgt ervoor dat het overige gewicht van de dobber nihil is. Als er naar de dobbervormen wordt gekeken dan zul je vaststellen dat er ronde en langwerpige dobbers zijn. De langwerpige dobbers zijn uitermate geschikt aangezien deze weinig weerstand hebben als deze onderwater worden getrokken. De ronde dobbers daarentegen zijn ideaal om te gebruiken als er veel golven zijn of er met grote aasvissen wordt gevist.

Stuitjes voor de dobber

Om de dobber vast te zetten dient er gebruik te worden gemaakt van een stuitje. Hierbij zin er speciale stuitjes van rubber welke zijn gemaakt voor gelochtenlijnen. Over het algemeen is ieder stuitje geschikt voor nylon lijnen. Gevlochten lijnen zijn vaak zeer dun en glad waardoor ‘’normale’’ stuitjes niet stroef op de lijn klemmen. Daarom is het van belang als je met gevlochtenlijn vist hier ook de betreffende stuitjes voor kiest. Als er gebruik wordt gemaakt van een dobber met een grote opening waar de lijn doorheen glijd dan is het verstandig om tussen het stuitje en de dobber een kraaltje te bevestigen wat voorkomt dat de dobber over het stuitje heen kan schuiven. 

Lood voor de dobber

Naast het kiezen van de dobber en het monteren van een stuitje is het tijd voor de volgende stap, namelijk het kiezen van het lood. Zo is het van belang dat de dobber altijd staat in het water waardoor deze goed zichtbaar is. Dit kan worden bewerkstelligd door lood toe te voegen boven de onderlijn, onder de dobber. Hierbij is het van belang om rekening te houden met het gewicht van de aasvis wat er nog bij komt. Als er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een dobber van 15 gram, dan kun je hier een loodgewicht van 10 gram op de hoofdlijn bevestigen. Door op deze manier het lood te bevestigen blijft de dobber altijd drijven en kan deze met de stroming of wind mee driften.

Een andere mogelijkheid is om voor een schuiflood te kiezen wat zwaarder is dan het drijfgewicht van de dobber. De dobber zal dus zinken, maar komt door lijn te geven weer boven water. Dit maakt het mogelijk om op een vaste plaatsen te vissen en toch duidelijk te zien wanneer een snoek het aas neemt.

Zodra het lood zich op de hoofdlijn bevindt is het aan te raden om een rubber kraal of een zogenoemde ‘’buffer beat’’ tussen het lood en de onderlijn te plaatsen. Dit voorkomt dat de lood de knoop beschadigd met alle gevolgen van dien. Je wilt natuurlijk niet je meter snoek verspelen door een kleine fout als deze! Aan het einde wordt vervolgens een takel geknoopt.

Aasvis montage

Voor het dobber vissen is het vaak al voldoende om een stalen onderlijn met één dreg te vissen als er gebruik wordt gemaakt van aasvissen met een grote tot 20 centimeter. Deze aasvissen kan een snoek namelijk in zijn geheel pakken waardoor de haak vrijwel direct gezet kan worden. Als er gebruik wordt gemaakt van grotere aasvissen dan is het aan te raden om ook een neushaak te gebruiken.

Bij het inwerpen van de montage is het raadzaam om de aasvis bevroren aan de montage te hangen. Dit voorkomt dat deze ervan af vliegt tijdens het werpen. Voor het werpen zijn echter ook speciale onderwerpen op de markt welke zijn voorzien van een lus. Deze lus werkt als een soort lasso welke om de aasvis (meestal bij de staartwortel) wordt gedaan. Dit zorgt ervoor dat de druk met het werpen op deze lus, en niet op de haken komt te staan.

Wanneer sla je aan?

Het is altijd lastig om precies te zeggen wanneer je aan moet slaan, dit is vaak ook inschattingsvermogen. Wel is het van belang om niet gelijk aan te slaan als de dobber beweegt. Wacht rustig tot de dobber onderwater is verdwenen en slaan vervolgens aan.

Met deze uitleg kun je effectief met een dobber en doodaas vissen en een droomvis vangen. Vergeet niet om verschillende plekken en dieptes te proberen, dit is namelijk het grote voordeel van het vissen met een dobber.