Verticalen op snoekbaars

Bij het verticaal vissen wordt het kunstaas verticaal onder de boot aangeboden. Bij deze manier van vissen wordt het kunstaas (doorgaans shads) recht onder de hengeltop gevist. Deze manier van vissen maakt het mogelijk om een plek zeer gericht uit te vissen waar de snoekbaars wordt verwacht. Om dit te kunnen doen zijn Fishfinders en frontroller belangrijke hulpmiddelen.

Fishfinder

Een Fishfinder is een zeer belangrijk hulpmiddel bij eigenlijk iedere vorm van bootvissen. Zo biedt een fishfinder inzicht in het bodemverloop en de waterdiepte. Daarnaast is het mogelijk om een waterkaart te maken en zogenoemde ‘’wayppints’’ te zetten. Deze waypoints zijn markers op het scherm aangeduid door middel van ene GPS locatie. Dit maakt het mogelijk om naar een exacte locatie te varen. Een ander belangrijk voordeel van een fishfinder is dat deze inzicht biedt of er vissen aanwezig zijn in de waterkolom. Zo kan een fishfinder alles waarnemen wat zich in de straal van de transducer bevindt, dus ook vissen! Dit maakt het mogelijk om snoekbaarzen te herkennen, maar bijvoorbeeld ook prooivissen. Iedereen weet waar prooivissen zijn daar is de roofvis niet ver weg.

Fronttroller

Een tegenwoordig bijna ondenkbaar hulpmiddel bij het roofvissen is een frontroller. Dit is een elektrometer welke op de boeg van de boot wordt geplaatst. Dit in tegenstelling tot ‘’standaard’’ elektromotoren welke op de spiegel van de boot worden geplaats. Een fronttroller biedt de mogelijkheid om tijdens het driften zeer nauwkeurig bij te sturen. Daarnaast zijn fronttrollers voorzien van een GPS functie die het mogelijk maakt om de boot doormiddel van de ankerfunctie van de fronttroller stil te laten liggen op een specifieke plaats. De fronttroller zal automatisch bijsturen zodat de boot op zijn plek blijft. Dit betekent relaxt vissen zonder iedere keer te moeten bijsturen wat met een standaard elektrometer wel moet.  

De techniek en kunstaas

binnen het verticaal vissen zijn verschillende technieken te onderscheiden. Zo zijn er technieken waarbij het kunstaas zeer stil op ongeveer 10 centimeter van de bodem wordt gehouden. Hierbij wordt het kunstaas af en toe met een zeer langzame en geleidelijke beweging op de grond gezet en vervolgens weer terug op zijn positie gebracht. Hiervoor zijn voornamelijk shads met een v-staart geschikt.

Een andere methode is wat actiever. Zo kun je er ook voor kiezen om het kunstaas een centimeter of 30 op te tikken vanaf de bodem – even still houden -  om deze vervolgens weer geleidelijk terug te laten zakken naar de bodem. Dit proces blijft zicht herhalen totdat een snoekbaars bijt. Voor de manier van vissen worden vaak shads met een schoepstaart gebruiken.

Tot slot is er een zeer actieve methode waarbij het kusntaas continue in beweging wordt gehouden. Zo kun je ervoor kiezen om het kunstaas op te tikken vanaf de bodem en deze weer gelijk weer terug te laten zakken naar de bodem. Verder is het bij deze manier mogelijk om het kunstaas niet één, maar twee keer omhoog te tikken waardoor het kunstaas een soort huppelende actie krijgt.   

Wanner sla je aan?

snoekbaarzen zullen het aas doorgaans zeer fel aanvallen, maar bij weerstand direct het aas loslaten. Daarom wordt er uiterste concentratie van de visser gevraagd om direct aan te slaan zodra je een tik voelt.