vissen met spinners en lepels

Spinners worden ook wel ‘’blinkers’’ genoemd. Een spinner bestaat ui een metalen as met een dreg aan het einde. Op de as zelf is één of soms meerdere spinnerbladen bevestigd. Deze bladen beginnen te roteren bij weerstand wat ontstaat bij het binnen draaien van dit kunstaas. Het roteren van de spinnerbladen heeft twee voordelen. Het eerste voordeel is dat het blad schittert in de zon en daardoor een vis nabootst. Het tweede voordeel is dat het blad trillingen veroorzaakt welke roofvissen kunnen waarnemen.

Het vissen met een spinner een zeer eenvoudig. Je werpt de spinner in op een plek waar je de roofvis verwacht en begint direct met draaien, of laat de spinner eerst afzinken om deze dieper te vissen. Hierna begin je langzaam te draaien waarbij je vanzelf merkt (door de weerstand) dat de spinner zijn werk doet. Het tempo van het binnen draaien kan afgewisseld worden waanneer het alleen nog maar wacht is op een aanbeet – dat kan niet missen!

Welke maat spinner?

Spinner zijn te verkrijgen in diverse soorten en maten, van klein tot groot, verzwaard en niet verzwaard. Daarnaast zijn er nog spinners met meerdere bladen en verschillende kleuren. De maten van een spinner gaan van klein (1) naar groot (8). De kleinere spinners (1 – 3) zijn zeer geschikt om baars te vangen. De grotere spinners (6 – 8) zijn eerder geschikt voor snoek.

Welk gewicht spinner?

De standaard (niet verzwaarde) spinners zijn zeer geschikt voor ondiep water aangezien deze net onder het wateroppervlakte gevist kunnen worden. Hierdoor wordt vermeden dat de spinner in aanraking komt met waterplanten of rommel wat zich op de bodem bevindt. In diepere water bijvoorbeeld 3 meter of meer dan is het aan te raden om een verzwaarde spinner te gebruiken. Deze spinner hebben een dikkere met lood verzwaarde as waardoor de spinner zwaarder is dan de standaard variant. Dit gewicht heeft als voordeel dat de spinner verder geworpen kan worden en dat deze uiteraard sneller zinkt om dieper water te kunnen bevissen. TIP: verzwaarde spinners kunnen ook uitkomst bieden op dagen met veel wind om toch de gewenste afstand te behalen.

Met welke spinner kun je het beste beginnen?

De meest universele spinner om te gebruiken is een verzwaarde spinner. Deze maakt het mogelijk om in vrijwel ieder watertype te vissen. Aan te raden is een spinner van rond de 4 á 5 gram. Daarnaast kun je met een kleinere spinner (1 – 3) eigenlijk iedere vissoort vangen zoals baars, windes, roofblei en ook snoeken zullen niet aarzelen deze spinner ta pakken.

Kortom: Een kleine spinner maat 1 -3 en rond de 4 á 5 gram is ideaal om een geweldige dag aan het water te beleven. 
 

Lepels

Een lepel is een plat en langwerpig schijfje metaal met een dreg. Dit kunstaas wordt al eeuwen gebruikt bij vissers en heeft zijn vangkracht tot op de dag vandaag nog niet verloren. Toch hebben lepels hun populariteit verloren wat jammer is want er is nog prima roofvis mee te vangen.

Het vissen met lepels is eigenlijk net zo eenvoudig als het vissen met lepels. Een lepel werp je in en laat je afzinken. In tegenstelling tot een spinner maakt een lepel door zijn vorm een dwarrelende beweging naar beneden en zal licht alle kanten op weerkaatsen. Dit trekt op zijn beurt weer roofvissen aan. Het dwarrelen van de lepel is dan ook de grootste kracht van dit kunstaas. Als de lepel een stuk(je) is afgezonken begin je deze weer binnen te draaien waardoor de lepel naar het oppervlakte komt waarna je deze weer naar beneden laat afzinken. Dit proces herhaalt zich tot de lepel weer bij de kant is.

Lepels heb je net zoals spinners in verschillende soorten, gewichten en kleuren. Hierbij geldt dat een lichte brede lepel geschikt is voor ondiep water aangezien deze langzaam zinkt en dus minder snel in aanraking komt met de bodem. Als je op diep water of water met veel stroming wilt gaan vissen dan is het verstandig om te kiezen voor een smalle zware lepel. Deze lepel zal sneller zinken en maakt het eenvoudiger om deze nauwkeurig te werpen. Daarnaast heeft een smalle lepel minder weerstand wat voornamelijk in stromend water van voordeel kan zijn, om bijvoorbeeld een bepaalde snelheid te willen vissen.

Spinner en lepels zijn dus ideaal kunstaas en eenvoudig te gebruiken. Met dit kunstaas staat je niets meer in de weg om fantastische vangsten te boeken aan het water.