Vissen met shads

Shads zijn imitatievisjes gemaakt van zacht plastic. Shads zijn te verkrijgen in verschillende grote, kleuren en staarten. Shads zijn niet voorzien van loodgewicht of haak. Om ervoor met shads te kunnen vissen is het noodzakelijk om gebruik te maken van loodkoppen. Dit zijn haken welke zijn voorzien van een loodgewicht, vaak in een ronde vorm. Dit gewicht zorgt ervoor dat de shad naar de bodem zinkt en dat deze geworpen kan worden.

De loodkop is voorzien van een haak welke in het midden door de shad wordt gevoer. Op deze manier zit het kunstaas vast op de loodkop en is daarmee gelijk voorzien van lood en een haak.


Welke soorten shads zijn er?

In grote lijnen zijn er twee soorten schads te onderscheiden. Dit zijn shads met een ‘’schoepstaart’’ en shads met een ‘’v-staart’’. De shads met een schoepstaart zijn de meeste gebruikte en het universeelst in te zetten. Deze hebben direct een actie als deze worden voortbewogen in het water. Shads met een v-staart daarentegen hebben nagenoeg geen actie, dit dient de visser zelf te doen. Shads met een v-staart worden vaak gebruikt voor het vertiaal vissen vanuit de boot.

Welke loodkop voor welke shad?

Shads zijn er in diverse maten van zeer klein (3cm) tot groot (30cm). De kleine shads van 5 centimeter zijn zeer geschikt voor baarzen, shads van 7-10 centimeter zijn geschikt voor snoekbaars. Alle andere shads worden voornamelijk gebruikt voor snoek of andere grote roofvissen zoals meerval.

Nu duidelijk is welk kunstaas voor welke vissoort gebruikt wordt is het de vraag welke loodkop gebruikt dient te worden. In eerste instantie is het van belang om te achterhalen welk loodgewicht nodig is. Dit is afhankelijk van de stroming, diepte en ook de afstand dei geworpen dient te worden. Hierbij geldt hoe lichter de loodkop hoe natuurlijker de aaspresentatie is. Dit houdt in dat je als visser altijd zo min mogelijk gewicht moet gebruiken. Het is echter wel van belang dat het kunstaas de bodem bereikt en dat je dit als visser mee krijgt. Dit is namelijk de basis van het vissen met shads. Het heeft dus geen zin om een zeer lichte loodkop te vissen als je geen bodemcontact voelt. Op rivieren zoals de maas als er wordt gevist met kleine shads (tot 10 centimer) dan kan er gevist worden met loodkooppen van 7-10 gram. Als er op grotere rivieren zoals de Waal met veel stroming wordt gevist dan zijn loodkoppen van minimaal 14 gram aan te raden.

Aan de loodkoppen zit een haak bevestigd. Deze haakgrootte is echter onafhankelijk van het loodgewicht van de loodkop. Zo zijn loodkoppen te verkrijgen in verschillende gewichten met verschillende haakmaten. Bij het vissen met shads is het van belang dat de haak niet voorbij het midden van de shad komt. Dit is omdat dit anders ten koste gaat van de actie. Doet zich echter het geval voor dat veel aanbeten niet worden verzilverd dan kan er gebruik worden gemaakt van een stinger (een extra dreg). TIP: als je te maken hebt met veel troep of stenen, bevestig dan de dreg bovenop het kunstaas. Zo kom je minder vaak vast te zitten.