Vissen met opppervlakte kunstaas

Het vissen met oppervlaktekunstaas is de laatste jaren gegreind in populariteit omdat het een zeer spannende manier van vissen is. Oppervlaktekunstaas zijn vaak intimitaties van kikkers, ratten, muizen of eenden. Het voordeel van oppervlakte kunstaas is dat het nagenoeg overal gebruikt kan worden omdat de haken ‘’verborgen’’ zitten in het kunstaas waardoor deze ook over waterplanten gevist kunnen worden. Nederland kent vele wateren die begroeid zijn zoals beekjes en slootjes waar met geen enkel kunstaas gevist kan worden. Dit zijn dan ook de plaatjes waar oppervlakte kunstaas extreem goed tot zijn recht komt.

Wat is oppervlaktekunstaas

Oppervlakte kunstaas is drijvend aas wat een prooi nabootst welke zich op het wateroppervlakte begeeft. Voorbeelden van imitaties zijn kikkers, ratten en eenden.

Vissen met kikkers

Bij de kikkerimitaties is de haak (meestal een grote enkele haak) verscholen in het lichaam. Hierdoor kan de kikker door waterplanten gevist worden zonder dat deze vast komt te zitten. Zodra een snoek aanvalt zal de haak uit het kunstaas (zacht rubber) worden gedrukt zodat deze de bek van de roofvis kan penetreren. TIP: Als de snoek de kikker of ander oppervlakte kunstaas aanvalt is het raadzaam om even te wachten met aanslaan. Op deze manier weet je zeker dat de snoek het kunstaas goed heeft gepakt waarna je vervolgens hard aanslaat.

Vissen met muizen en ratten

alle grotere roofvissen zoals snoeken, meervallen en snoekbaarzen deinzen niet terug bij het zien van een muis of rat spartelend in het water. Dit maakt imitaties van deze prooien tot een gewilde prooi. Het verschil tussen de muizen en ratten in vergelijking tot de kikkers is dat deze een zeer mooie actie hebben. Dit kunstaas heeft een echte zwembeweging (van links naar rechts) wat de grote roofvers aan zal trekken.

Vissen met eenden

De imitatie eenden zijn een goed kunstaas voor in het voorjaar. Dit is dan ook de tijd dat er van nature jonge eendjes op het water zwemmen. Iedere zwakke prooi, dus ook een jong eendje zal door een snoek worden aangevallen. Dit betekent echter niet dat dit altijd grote snoeken zijn, een snoek van 70 centimeter kan dit ook prima.  

Het oppervlakte vissen op snoek is een zeer spannende visserij. Met deze uitleg kun je aan de slag om je eerste aanbeet te verzilveren.