Vissen met jerkbaits

Het vissen met jerkbaits is een bijzondere techniek die steeds meer aandacht krijgt van hengelsporters. Zo zijn jerkbaits ideaal om in te zetten op slootjes en meertjes welke in Nederland in overvloed te vinden zijn. Succes of nederlaag zijn hierbij afhankelijk van de kunde van de visser, dit biedt echter wel maximale controle over de beweging van het kunstaas.

Jerkbaits kunnen over waterplanten gevist worden waar ander kunstaas zoals pluggen vastlopen. Dit maakt een jerkbait tot een zeer universeel kunstaas. Daarnaast zijn de aanbeten spectaculair omdat jerkbaits vaak net onder het wateroppervlakte worden gevist.

Wat is een jerkbait?

Een jerkbait is kunstaas gemaakt van hout of kunstaas wat een prooivis imiteert. Dit kunstaas is te verkrijgen in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld natuurgetrouwe kleuren als een voorn en baars, maar ook felle kleuren. Jerkbaits zijn voorzien van loodgewichtjes welke zijn geplaats in de buik van de vis. Deze loodgewichtjes zorgen voor stabiliteit waardoor de jerkbait altijd recht door het water gaat.

Zoals in de aanleiding werd aangegeven is het succes  afhankelijk van de kunde van de visser. Dit komt door het feit dat de visser zelf actie aan het kunstaas dient te geven door te tikken met de hengeltop. Als je dit niet doet komt het kunstaas in één rechte lijn terug. De tikken zorgen ervoor dat het kunstaas alle kanten op schiet wat het een voorspelbaar kunstaas maakt. Dat laatste draagt enorm bij aan de vangsten.

Jerkbaits vs pluggen

wat is het verschil tussen een jerkbait en een plug? Dit is een vraag die eenvoudig te beantwoorden is. Een plug heeft namelijk een actie uit zichzelf waarbij een jerkbait door de visser van actie voorzien dient te worden. Een plug heeft echter wel een bepaalde snelheid nodig zodat deze ‘’zijn actie’’ uitvoert. Bij een jerkbait is dit niet het geval waardoor jerkbaits ook erg langzaam gevist kunnen worden. Het langzaam vissen met jerkbaits kan zeker in de winter zeer effectief zijn.

Jerkbaits zijn een effectief kunstaas zoals is uitgelegd. Vergeet niet ‘’practice makes perfect’’.