Trollen op snoek

Vissen op snoek vanuit de boot biedt veel voordelen. Het vissen met een boot biedt namelijk de mogelijkheid om plaatsen te vissen waar kantvissers niet kunnen komen. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel elektronische hulpmiddelen die de roofvisser kunnen ondersteunen zoals fishfinders en fronttrollers. Bij het trollen op snoek wordt er gebruik gemaakt van pluggen of swimbaits welke achter de boot worden gevist. Het kunstaas achter de boot heeft zijn eigen actie. Dit maakt het trollen op snoek een zeer eenvoudig.

Het is weliswaar een zeer ontspannende manier van vissen, dit betekent echter niet dat je als visser geen invloed kunt hebben op de vangsten. Zo kun je variëren in kunstaas, snelheid en route. Zo kan er gekozen worden om kunstaas in een andere kleur te gebruiken of deze dieper of ondieper te vissen. Hoe diep het kunstaas duikt kan bepaald worden door de afstand tussen de boot en het kunstaas. Hierbij geldt de regel dat het kunstaas wat zich het dichtste bij de boot begeeft het ondiepste loopt. Hoe verder het kunstaas achter de boot wordt gevist hoe dieper het gevist wordt. Hierbij dient uiteraard wel rekening te worden gehouden met de maximale duikdiepte van de het kunstaas.

Fishfinder

Een groot voordeel van het trollen op snoek is dat je als visser snel een groot deel water kunt afdekken. Hierdoor heb je niet alleen meer kans om een snoek tegen te komen, je leert ook nog eens het water kennen. Dit kan in de toekomst handig zijn om effectiever stekken af te kunnen vissen die in het verleden voor vissen hebben gezorgd.

Een Fishfinder is een zeer belangrijk hulpmiddel bij eigenlijk iedere vorm van bootvissen. Zo biedt een fishfinder inzicht in het bodemverloop en de waterdiepte. Daarnaast is het mogelijk om een waterkaart te maken en zogenoemde ‘’wayppints’’ te zetten. Deze waypoints zijn markers op het scherm aangeduid door middel van ene GPS locatie. Dit maakt het mogelijk om naar een exacte locatie te varen.

Hengels

Trollen wordt doorgaans met twee hengels gedaan per persoon. Dit biedt de mogelijkheid om één hengel in de hand te houden en hier ‘’actief’’ te vissen. Zo kan deze hengel eenvoudig in diepte worden aangepast of hier rukken aan te geven om wat extra actie in het aas te brengen. Dit wordt door vissers de handhengel genoemd. De tweede hengel wordt simpelweg achter de boot gegooid. Als je net begint met het trollen is het aan te raden om te vissen met een drijvende plug. Zodra je dan stopt met het varen komt dit kunstaas omhoog en zal het niet vastlopen op de bodem.

Kunstaas

Het pluggen kan worden gedaan met pluggen en swimbaits. Bij het trollenis het van belang dat het kunstaas niet te klein wordt gekozen. Dit omdat het de aandacht dient te trekken van de roofvissen zoals een snoek. Voor een snoek is een prooi (en dus het kunstaas) niet snel te groot. Zo is het ook heel goed mogelijk om snoeken te vangen om kunstaas van meer dan 40 centimeter.

Bij het trollen en net zoals alle andere manier van roofvissen is het vooraf niet te zeggen welke kleuren het beste zijn voor de betreffende dag. Daarom is het ook verstandig om te experimenteren met modellen en kleuren van de pluggen en swimbaits.

Met deze uitleg kun je een super dag op het water belelven. En vergeet niet om te blijven experimenteren met het kunstaas en dan ben je gegarandeerd van een geweldige dag op het water!