Statische vissen op snoek met doodaas

Het statische vissen op snoek met doodaas is een veel uitgeoefende manier van vissen in de winter. Dit is ook niet zonder reden, het is namelijk een zeer effectieve manier om grote snoeken te vangen. In de winter. Tijdens de wintermaanden zal de watertempratuur afnemen en zullen de snoeken zich aanpassen. Snoeken veranderen van echte rovers in verzamelaars. Een snoek wil in deze tijd van het jaar zo min mogelijk energie gebruiken om maximaal resultaat te behalen. Dit kan een snoek doen door te kiezen voor doodaas.

Het gedrag van de snoek in de winter maakt het dus zeer goed mogelijk om deze rovers te verleiden. Een (groot) stuk dode vis kost de snoek geen moeite en biedt het de voeding die hij nodig heeft.

Het doodaas vissen op snoek heeft veel weg van het karpervissen envals de uitrusting die hiervoor nodig is. Dit maakt het doodaas vissen dan ook een geliefde manier van vissen onder de karpervissers. De hengels, molens, steunen en beetmelders zijn hetzelfde alleen het einde van de montage is anders.

Aasvissen

Het belangrijkste aspect bij het doodaasvissen op snoek is uiteraard de aasvis. Als aasvis kan er gekozen worden voor een zoetwatervissen of zeevissen. Als zoetwatervissen kan er gedacht worden aan voorns of kleine brasems. Zeevissen zijn daarentegen ook zeer aan te raden door de sterke geur die hiervan af komt. Denk hierbij aan makrelen en haringen. TIP: Werp je aasvissen bevroren in dit voorkomt dat deze eraf vliegen tijdens de worp. In het water is een aasvis snel ontdooid aangezien de watertempratuur altijd boven het vriespunt is. 

Je weet inmiddels dat het belangrijk is dat er aas gekozen dient te worden met een sterke geur. Dit maakt het voor de snoek namelijk makkelijker om het aas te vinden. Een ander belangrijk aspect is de stekkeuze. Vaak wordt er met twee of drie hengels gevist wat het mogelijk maakt om verschillende stekken af te vissen. Bij het bepalen van de stekken is er maar één ding van belang, de witvis. De snoek zal in de wintermaanden zijn prooi volgen. Voorns trekken in de winter vaak massaal naar plaatsen waar het water warmere in dan de rest. Dit zijn bijvoorbeeld havens of locaties gelegen in steden.

De montage

Als er naar een snoekmontage wordt gekeken dan is er één aspect van cruciaal belang namelijk het reduceren van weerstand. Dit is namelijk iets waar een snoek heel gevoelig voor is, zeker op druk beviste wateren. Een snoek zal een aasvis altijd een tijdje in zijn bek houden om deze vervolgens te draaien en door te slikken. Om ervoor te zorgen dat de snoek zo min mogelijk weerstand voelt is het ook aan te raden om een montage te gebruiken waarbij het lood vrij over de hoofdlijn schuift. Aan het einde van de hoofdlijn wordt vervolgens een takel bevestigd. Dit is een stalen onderlijn welke doorgaans is voorzien van twee dreggen.

Hoe de aasvis bevestigd wordt is eerder een persoonlijke voorkeur. Bij het bevestigen van een een aasvis die wordt gebruikt voor het statisch vissen met doodaas op snoek zijn er in de basis twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is een enkele haak of dreg door de bek van de aasvis te doen en de tweede haak op de flank van de aasvis te plaatsen. De andere mogelijkheid is om de tweede dreg door de staartwortel te doen en de eerste dreg in de flank te plaatsen. Bij de laatste manier van bevestigen zit de haak muurvast in de straatwortel wat het mogelijk maakt om hier ver mee te werpen. Tot slot zijn er nog speciale onderlijnen voor het werpen welke zijn voorzien van een lus (een soort lasso) die zichzelf aantrekt zodra er druk op komt te staan. Dit betekent als er wordt geworpen dat de druk op deze lus komt te staan en niet op de haken. Hierdoor kan de haak niet uit de vis schieten.

De snoek aas het liefste op een zandbodem. Als deze plekken er niet zijn dan is het aan te raden om het aas juist een gedeelte boven de bodem aan te bieden. Dit kan worden gedaan door speciale drijflichamen. Deze worden doorgaans aan de taken op de aasvis bevestigd. Dit zorgt ervoor dat het drijflichaam aan de takel blijft zitten en niet verloren gaat.

Wanneer sla je aan?

Wanneer je aan moet slaan is wellicht het lastigste aspect van het doodaasvissen op snoek. Zo zal de enen snoek het aas zeer voorzichtig nemen en de andere weer agressief. Voordat je echter aanslaat zal er eerst een aanbeet volgen. Dit betekent dat de snoek lijn zal nemen en met de aasvis pakt en naar een bepaalde plaats zwemt om de aasvis vervolgens te draaien. Zodra de snoek dit heeft gedaan is het zaak om aan te slaan om te voorkomen dat de snoek de aasvis slikt. Echter raden wij aan om eerder te vroeg dan te laat te slaan. Je wilt liever dat je een vis mist dan dat de snoek het aas slikt. Wacht daarom enkele seconden 5-10 voordat je aanslaat.

Met deze uitleg kun je in de winter effectief op grote snoeken vissen. De gedachte aan de kou vergaan snel bij het zien van een monstersnoek.