Roofvissen

Steeds meer mensen vissen op roofvis in Nederland. Dat is ook niet vreemd wat de Nederlandse wateren hebben een gezond bestand van diverse roofvissen. Er zijn diverse manieren om een roofvis te vangen, dat maakt het juist zo’n leuke visserij! Je kunt bijvoorbeeld met een lichte spinhengel werpend vissen met klein kunstaas op baars, Met een boot trollen op snoek met groot kunstaas en wellicht een monster snoek vangen, met een dobber en doodaas in de haven een snoekbaars proberen te verleiden. Er zijn drie zeer bekende roofvissen in Nederland. Als eerste is er de Snoek. Dit is waarschijnlijk de bekendste roofvis in Nederland. De snoek kenmerkt zich door zijn lange (kan meer 1,5m lang worden) slanke vorm en een bek vol met scherpe tanden. Een vrouwtjes snoek kan op de juiste momenten een gewicht van meer dan 20 kilo wegen.

De Baars komt voor in vrijwel ieder water, van slootjes tot de grootste rivieren en dit maakt het een eenvoudige roofvis om te vangen. Een baars kan maximaal 55 centimeter en 4,5 kilo worden. Een baars kenmerkt zich door zijn rode vinnen en zwarte streken welke verticaal over het lichaam verlopen. Een baars heeft in tegenstelling tot een snoek geen tanden, maar een grote bek met kleine tandjes (te vergelijken met schuurpapier) om zijn prooi vast te houden.

Een andere bekende roofvis is de SnoekbaarsDe naam verraad het al, dit is een vis welke lijkt op een baars maar de lengte en kleuren heeft van een snoek. Snoekbaarzen kunnen redelijk groot worden, namelijk 120cm en wel 15 kilo wegen. Een snoekbaars  kenmerkt zich door zijn groene kleur en zwarte strepen. Verder heeft een snoekbaars kleinere en minder tanden dan een snoek.