Karper hengel kiezen

Als er naar het kiezen van een hengel wordt gekeken dan zijn er verschillende zaken waar rekening mee gehouden kan worden. Dit is de hengellengte, testcurve en de actie van de hengel. Klinkt het nog verwarrend? Geen nood na het lezen van dit blog weet je precies hoe het zit en kun jij je ideale hengel kiezen.

Hengel lengte

De lengtes van karperhengels worden doorgaan weergegeven in ‘’foot’’ (ft) wat gelijk is aan 30,48 centimeter. Karperhengels zijn tegenwoordig te verkrijgen met lengtes van 9ft – 13ft. De korte hengels van 9ft tot 10ft worden voornamelijk gebruikt voor het vissen op plaatsen waar men beperkte ruimte heeft. Daarnaast zijn deze hengels handig bij het vissen vanuit de boot. De voordelen van een korte hengel zijn dan ook dat deze makkelijk in de boot mee te nemen zijn en dat het scheppen van de vis vanuit de boot makkelijker wordt.

De 12ft karperhengels zijn de meest gebruikte en tevens de meest allround hengels om te gebruiken. Deze hengels zijn namelijk zeer goed hanteerbaar en maken werpen ook zeer goed mogelijk. Hengels met een lengte van 13ft worden vaak gebruikt voor het vissen en dan voornamelijk het werpen op extreme afstanden. Daarnaast kan een ietwat langere hengel voordeel bieden als er gevist wordt op plaatsen waar zich voor de over obstakels begeven. Dit kan de vorm krijgen in steenstorten of andere obstakels.

Testcurve

Het tescurve van een hengel geeft aan tot in welke mate een hengel belast kan worden. Het aantal lb van karperhengels varieert van 1,25lb tot 3,75lb. Een hengel van 1,25lb tot 1,75lb is geschikt voor het penvissen. Hengels met een testcurve van 3,75lb is geschikt om zware loodgewichten te werpen. Als er in het algemeen wordt gekeken dan zijn karperhengels met een testcurve van 2,75lb tot 3lb de meest gebruikte en ook allround in te zetten.

Hengel actie

Belangrijk om in gedachte te houden is dat het testcurve van een hengel niets zegt over de werpeigenschappen. De actie van de hengel bepaald in welke mate de hengel buigt en heeft daarmee invloed op de drileigenschappen en de afstanden die ermee geworpen kunnen worden.

Zo zijn er ‘’slow tapered’’ hengels welke zeer buigzaam zijn. De actie van deze hengels wordt omschreven als parabolisch. Daarnaast zijn er nog ‘’medium tapered’’ hengels. Deze hengel zijn soepel in de top maar beschikken wel over een duidelijk aanwezige ruggengraat in het onderste deel van de hengel. Dit maakt deze hengels tot de beste keus voor de meeste karpervissers.

Tot slot zijn er nog ‘’fast tapered’’ hengels welke beschikken over een specifieke topactie. Zo zijn deze hengels over het algemeen zeer strak en vooral snel in de blank. Dit houdt in dat de hengels zeer snel terug recht komt te staan naar het werpen. Dit zorgt ervoor dat de lijn minder wrijving heeft waardoor er verder geworpen kan worden. Het enige nadeel wat bij dergelijke hengels genoemd dient te worden is dat deze minder meegeven in de top wat ten koste kan gaan van het drilplezier.

1,5lb

2lb

2,5lb

3lb

3,5lb

3,75lb

Slow tapered

Tot  30m

Tot 40m

Tot 60m

Tot 70m

Tot 80m

Tot 90m

Medium tapered

Tot 40m

Tot 60m

Tot 70m

Tot 80m

Tot 110

Tot 120m

Fast tapered

Tot 60m

Tot 80m

Tot 90m

Tot 110m

Tot 130m

Tot 140m*

*De maximale werpafstand van fast tapered hengels is sterk afhankelijk van de ervaring van de visser. Daarnaast speelt het soort lijn en de dikte een belangrijke rol.