Dropshotten op snoekbaars 

Dropshotten is een bekende manier/techniek om baarzen te vangen maar werkt ook zeker voor snoekbaars. Dit is een methode waarbij het kunstaas zich boven het lood bevindt. Dit maakt het mogelijk om het kunstaas verleidelijk te bewegen aangezien het lood zich niet bij het kunstaas bevind, maar op de bodemt. Het is een manier van vissen die eenvoudig is te leren en tevens extreem succesvol is. 

Dropshot montage

De montage voor het dropshotten is zeer eenvoudig. Het bijzondere aan deze montage is dat het lood zich aan het einde van de lijn bevindt en het kunstaas zich verticaal ten opzichte van de lijn bevindt. Dit maakt het mogelijk om het aas te bewegen zonder dat het lood verplaatst wordt. Maar hoe komt het kunstaas verticaal op de lijn? Dit wordt gedaan door een haak met een speciale knoop te knopen waardoor deze haak op de lijn komt te staan. Op deze manier kan bepaald worden wat de afstand is tussen het lood en het aas. Dit is tevens de afstand dat het aas zich van de bodem begeeft.

Tegenwoordig zijn er ook speciale dropshotloodjes die het mogelijk maken om de lijn te ‘’klemmen’’ in plaats van te knopen. Dit maakt het voor de visser mogelijk om zeer snel de afstand te veranderen zonder iedere keer te moeten knopen.

In het onderstaande filmpje wordt precies duidelijk op welke manier een dropshot montage wordt gemaakt.

Dropshot aas

Dropshotten maakt het mogelijk om verschillende soorten typen aas te gebruiken. Zo wordt het dropshotten doorgaans gedaan met kleine shads. Echter is het ook heel goed mogelijk om wormen of kleine aasvissen te gebruiken. TIP” kleine snoekbaarzen zijn gek op wormen, daar kun je ze zeker mee verleiden!

Bij het kunstaas, dus de shad, is het van belang dat deze een soepel actie heeft. Hoe meer het kunstaas trilt bij iedere minuscule beweging des te beter. Als er gebruik wordt gemaakt van kunstaas of aasvissen dan worden de enkele haak welke zich haaks op de lijn bevindt door de kop gedaan. Op deze manier behoudt het aas een zeer bewegelijke actie. Er zijn echter dagen dat een enkele haak niet voldoende is om de vissen te haken, als deze bijvoorbeeld voorzichtig bijten. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een extra dreg (een stinger) te monteren. Houdt er echter wel rekening mee dat dit ten koste kan gaan van d actie van het kunstaas of de aasvis. Probeer daarom voor de kant uit hoe de actie is en pas eventueel de plaats van de dreg aan.

De techniek

De techniek voor het dropshotten is niet moeilijk. Zo kan het al succesvol zijn om het dropshot lood over de grond te slepen zodat het kunstaas verleidelijk beweegt. Een soepel kunstaasje zal dit zeker doen. Daarnaast is het mogelijk om zelf actie te geven aan het kunstaas. Dit kun je doen door te tikken met je top. Let op, het is de bedoeling dat je op dat moment het lood niet beweegt maar alleen het kunstaas. Krijgt je geen beet dan kun je het aas verplaatsen en hetzelfde proces herhalen.

Wanneer sla je aan?

Bij het dropshotten draait alles om gevoel. Dit in tegenstelling tot de andere visserijen waar je vaak direct aan kunt slaan is het bij het dropshotten zaak om de rust te bewaren. De aanbeten van baarzen kunnen zeer fel zijn waarbij je een harde tik op je top krijgt en er geen twijfel bestaat dat de baars het aas heeft genomen. Het kan echter ook zomaar zijn dat de baarzen juist heel voorzichtig zijn, vaak voel je dan een paar tikken. In dit geval is het belangrijk om de rust te bewaren en pas aan te slaan als je echt weerstand voelt.

Met deze uitleg kun jij je eerste baars vangen met het dropshotten. Vergeet niet dat er speciale hengels zijn voor het dropshotten. Deze zijn gevoelig in de top maar hebben toch een harde blank om de haak te zetten.