6 must haves voor het karpervissen

In de basis volstaat alleen een hengel en wat kleinmateriaal om een karper te vangen. Toch zijn er 6 items die het vissen op karper aangenamer maken en tevens meer succesvol. Dit lijstje is dan ook een opsomming van karper materialen die je nodig hebt als beginnende karpervisser.

1. Hengelsteunen en rodpod

Een bekende manier van het karpervissen is het statische vissen. Dit is een manier van waar het aas op een plaats wordt gepresenteerd waar wordt vermoed dat karpers azen. Dit kan binnen 10 minuten voor een beet zorgen maar ook zomaar meer als 24 uur duren. Het mag duidelijk zijn dat je de hengel niet de gehele tijd in de hand houdt of zomaar langs de waterkant legt met alle gevolgen van dien als er een aanbeet komt.

Om de bovengenoemde reden is het dan ook van belang om gebruik te maken van hengelsteunen of een rodpod. Een hengelsteun is aan te raden als je net begint met het karpervissen aangezien de kosten relatief weinig zijn. Ben je echter van plan om fanatiek op karper te gaan vissen dan is het investeren in een rodpod zeker aan te raden.

Een bankstick is een rvs stokje/paaltje voorzien van een schroefdraad aan de bovenzijde en een punt aan de onderzijde. De schroefdraad kan gebruik worden om een beetmelder of een hengelsteuntje te monteren. Naast de standaard versies met een vaste hoogte zijn er ook telescopische backsticks om de hoogte aan te passen. Dit kan handig zijn als er bijvoorbeeld over riet heen gevist moet worden.

Rodpods zijn hengelsteunen die meer dan twee hengels in een horizontale richting kunnen houden. Daarnaast zijn rodpods zeer eenvoudig in gebruik. Een bankstick dient bijvoorbeeld in de grond worden gestoken. Een rodpod heeft drie tot vier poten waardoor deze eigenlijk overal gebruikt kan worden, ook op een betonnen kaden waar backsticks niet gebruik kunnen worden. EWellicht het belangrijkste voordeel is dat rodpods doorgaans veel verstelmogelijkheden hebben. Zo zijn er tripods (driepoten) welke heel eenvoudig verstelt kunnen worden zodat de hengels nagenoeg verticaal gevist kunnen worden als dat noodzakelijk is.

2. Beetmelders

Een beetmelder is een elektronische apparaat wat op de hengelsteun of rodpod wordt gemonteerd en welke registreert of de lijn beweegt. De lijn loopt hierbij over een roller of door sensors welke de beweging waarnemen en omzetten in een toon, de wel bekende ‘’piep’’. Beetmelders zijn momenteel niet meer weg te denken uit de moderne karpervisserij door de voordelen die het met zich mee brengt.

3. Schepnet

Een schepnet is een essentieel onderdeel om een karper daadwerkelijk te vangen. Voor het karpervissen zijn er speciale netten op de markt welke voorzien zijn van fijne mazen. Daarnaast zijn de netten doorgaans redelijk groot, je weet immers nooit hoe groot de karper is die je gaat vangen. De fijne mazen zijn van belang om ervoor te zorgen dat de karper niet beschadigd. Bij grote mazen (zoals bijvoorbeeld roofvisnetten hebben) bestaat de kans dat bijvoorbeeld de schubben van de karper erachter blijven hangen met alle gevolgen van dien.

Verder zijn de schepnetten te verkrijgen met verschillende lengtes wat stelen betreft. Dit is uiteraard persoonlijke voorkeur. Echter is het wel van belang om na te gaan op welke plaatsen je vist. Vis je bijvoorbeeld vaak vanaf hoge kanten dan is een langere steel een handig hulpmiddel. De netten van de karperschepnetten kunnen eenvoudig worden losgeklikt wat meerdere voordelen biedt. Het eerste voordeel is dat het schepnet (hengel en steel) los getransporteerd kunnen worden. Een ander belangrijk voordeel is dat het schepnet los geklikt kan worden van de steel als de karper eenmaal in het net zit. Dit maakt het eenvoudiger om de vis te verplaatsen.

4. Een onthaakmat

Wellicht een van de belangrijkste dingen bij het karpervissen is de onthaakmat. Iedereen wil immers ervoor zorgen dat de vis met zo weinig mogelijk schade weer vrij wordt gelaten in zijn element. Een onthaakmat is een mat welke is opgevuld met schuim of ander materiaal waarop de karper zacht kan liggen. De onthaakmat biedt dan ook bescherming tegen de ondergrond, denk hierbij aan beton, zand, grind enzovoort. Verder is het van belang om de onthaakmat nat te maken met een emmer water. Dit voorkomt dat de slijmlaag van de karper aan de mat blijft plakken.

5. Haak verwijderen

Doorgaans wordt een karper gehaakt in de lip of in de mondhoek. In dergelijke situaties kan de haak meestal met de hand worden verwijdert. Soms zit de haak echter te vast of op een andere plaats en dan biedt een onthaaktang uitkomst. Een aantal goede onthaaktangen zijn dan ook een handig hulpmiddel.

Tot slot is er tegenwoordig ‘’carp care’’ te verkrijgen. Dit is een soort antibiotica om de haakwond vrij te houden van infecties.

6. Voerbenodigdheden

Veelal wordt er bij het karpervissen bijgevoerd naar het haakaas dat wordt gebruikt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Een van de mogelijkheden die gebruikt kan worden voor korte afstanden is het gebruik van een katapult. Voor gemiddelde afstanden kan er gebruik worden gemaakt van een werppijp. Een werppijp is een holle pijp waar doorgaans één boilie in wordt gedaan als de maximale afstand bereikt dient te worden. Er kan ook met meerdere boilies tegelijk geworpen worden. Dit zorgt er echter wel voor dat de afstand word gereduceerd en dat het aas zich meer verspreid. Een andere manier om op gemiddelde afstand bijt e voeren is door gebruik te maken van PVA. Dit is een synthetische polymeer wat oplost zodra het in aanraking komt met zoetwater. Dit is een soort gaas of plastic zakjes die gevuld kunnen worden met aas en waar de haak doorheen wordt geprikt. Op deze manier ligt het voer naast (en om) het haakaas.

Voor het voeren op lange afstanden komt je er niet omheen om gebruik te maken van een spod. Dit is een soort raket welke gevuld kan worden met voer welke vervolgens naar de visplek wordt geworpen. Zodra de spanning van de spod af is zal het aas in het water vallen omdat deze aan de voorkant drijft.

Naast deze manieren van voeren is het altijd mogelijk om gebruik te maken van een voerboot of rubberboot. Een voerboot is zeer eenvoudig in gebruik en maakt het mogelijk om relatief geluidloos aas zeer precies te plaatsen. Het gebruik van een rubberboot is wat meer werkt maar biedt als voordeel dat je als visser ook daadwerkelijk het water kunt gaan bekijken. Denk hierbij aan het bodemverloop of misschien wel het spotten van karpers. Daarnaast kun je met een rubberboot altijd het water opgaan om een vis te drillen.